Malta als pensioenland ? Op zoek naar een alternatieve leefwijze (1)

Malta als pensioenland ? Op zoek naar een woonalternatief (1)

Malta als pensioenland ? Onbekend maakt onbemind. Toegegeven ik stond hier tijdens mijn zoektocht naar pensioenlanden over de hele wereld ook  sceptisch tegenover.

Ik werd echter door een opdrachtgever over de drempel geholpen. Deze was op zoek naar een fiscaal vriendelijk land, aangezien hij in Spanje als pensionado in het nauw werd gedreven. Door een aantal nieuwe wetten vroeg de Spaanse fiscus gegevens op over de afgelopen tien jaren, het argument dat dit betrekking had op de tijd dat mijn opdrachtgever nog in Nederland woonachtig was, werd gewoon terzijde geschoven.

Spaanse fiscus of Spaanse inquisitie ?

Nader onderzoek naar de achtergrond van de Spaanse fiscus leverde het volgende beeld op :

Door de financiële crisis is Spanje in de problemen gekomen. Deze problemen komen pijnlijk duidelijk in de praktijk naar boven.

Enerzijds heeft de Spanjaard geen geld om belasting te betalen en anderzijds hebben de rijke Spanjaarden hun vermogen al tijdig in het buitenland ondergebracht (geen verschil met Griekenland dus).

Om dit probleem op te lossen wordt het vizier op de buitenlandse pensionado’s gericht. Dat dit bij deze kwetsbare groep tot onrust leidt is dan ook geen verrassing.

Malta, als alternatief ?

Om een actueel beeld van Malta te krijgen besloot ik om er zelf een kijkje te gaan nemen en om daar contacten te gaan leggen.

Waar ligt Malta ?

Malta is een eiland in de Middellandse Zee en ligt ten westen van Sicilië. Ze zijn lid van de Europese Unie.

Vanuit Nederland is Malta binnen drie uren vliegen bereikbaar. De kosten voor een vliegticket worden door de bekende prijsvechter Ryanair laag gehouden. Vliegen met de nationale vliegmaatschappij Air Malta is ook mogelijk, maar een stuk duurder en aangezien deze maatschappij zijn service heeft verlaagd, uit bezuinigingsredenen, is dit nu een stuk minder aantrekkelijk geworden.

Malta als pensioenland

Malta en Gozo

 

Pluspunten

  • Redelijk korte reistijd
  • Lage reiskosten
  • Geen visum nodig
  • Gangbaar betaalmiddel is de euro