Malta als pensioenland ? Op zoek naar een alternatieve leefwijze (3)

Leefwijze

Als we de leefwijze op Malta vergelijken met Nederland dan loopt Malta een jaar of veertig achter. Natuurlijk hebben ze er internet, maar als je de kleinere plaatsen bezoekt, lijkt het soms toch of de tijd hier is stil blijven staan. Met name als je van het drukke zuiden naar het noorden gaat. Toerisme is men hier niet zo gewend en dat uit zich ook dan met name in de lokale winkels. Men is wel gewend dat veel Engelsen hier overwinteren, maar de overige Europeanen is men duidelijk minder gewend. Je ziet het in de diverse hotels als je aan het ontbijt wilt beginnen, hoofdzakelijk British breakfast (sausages , fish and chips).

Het leven op zich is er rustig, maar kom je in de buurt van Valletta dan mag het je echter niet verbazen als je er in de file komt. Een busreis vanuit het noorden (Mellieha) naar Valletta of Sliema over een afstand van ongeveer 20 kilometer duurt al gauw één uur. Dus als je je wilt verplaatsen moet je hier terdege  rekening mee houden. Daar komt nog bij dat de kwaliteit van de wegen ronduit slecht is en de aanleg/verbetering zeer lang duurt. In dat opzicht kunnen er met overeenkomsten met Sicilië ( het Italiaanse buureiland ) getrokken worden.

Aangezien er nauwelijks landbouw mogelijk is, het eiland is in feite één grote rotsblok, is men voor levensmiddelen aangewezen op import. Dat betekent dat deze produkten duurder zijn in vergelijking met het Europese vasteland. Lidl heeft zich als enige prijsvechter op het eiland gevestigd en heeft er een zevental winkels vrijwel allemaal in het zuiden. De produkten die zij verkopen komen grotendeels met de Nederlandse winkels overeen.

Ziektekosten

Een onderdeel dat zeker niet vergeten mag worden is de ziektekostenverzekering. Malta heeft op dat gebied een grote reputatie opgebouwd, dat al dateert uit de tijd van de kruisridders, die zich op hun lange reis van en naar het Heilige Land hier lieten verplegen.

Niet alleen de ziektekosten, maar ook de ziektekostenverzekering zijn lager dan in Nederland. Je kunt gebruik maken van de openbare ziekenhuizen (Mater Dei) of van de diverse particuliere praktijken. De keuze wordt er niet door de ziektekostenverzekeraar bepaald. Zelfs een wereldpolis heeft men er, en kan ook door Nederlanders worden afgesloten zonder woonachtig op Malta te zijn.

Plussen

  • Ziektekostenverzekering

Minnen

  • Slechte infrastructuur
  • Levensmiddelen duurder