Malta als pensioenland ? Op zoek naar een alternatieve leefwijze (2)

Malta als pensioenland ? Op zoek naar een woonalternatief (2)

In mijn vorige artikel heb ik aangegeven wat mijn reden was om Malta als pensioenland in het vizier te nemen en al voor het vertrek kon ik al een aantal pluspunten noteren.

Ik vertrok in december naar Malta, niet direct een periode dat je verwacht om in vakantie outfit op reis te kunnen gaan. Op het vliegveld werd ik verwelkomd door een aantal palmbomen, hetgeen mij positief verraste. Nadat ik de bagage had opgepikt kon ik zonder verdere controle via de EU-gate de aankomsthal betreden ( resultaat van het Schengen-verdrag ).

(Openbaar) vervoer

De eerste vraag was natuurlijk hoe kom ik op mijn plaats van bestemming. Daarom zocht ik de informatiebalie op en kon hier mijn vragen in het Engels kwijt. Malta is een voormalige Engelse kolonie geweest en het Engels is hier de tweede taal.  Nadat ik een stadsplattegrond (gratis) had ontvangen liep ik naar de infobalie van het openbare busvervoer, ook in de aankomsthal gevestigd.

Navraag leverde mij naast een (gratis) routeplan van alle buslijnen op Malta en het naburige eiland Gozo een weekabonnement op voor een bedrag van € 6,50 (prijspeil 2013). Ik kon van alle bussen (uitgezonderd de nachtbussen) de hele dag gebruik maken, overstappen koste niets extra’s, en dat ook nog eens voor zeven dagen. Voor 60-plussers gelden overigens nog lagere tarieven.

Er rijden overigens géén treinen op Malta, tussen 1880 en 1930 was dit nog wel mogelijk en daarom kan men aan bepaalde gebouwen nog zien dat ze als stationsgebouw dienst hebben gedaan. Daarna zijn de busdiensten ontstaan die door tientallen zelfstandige ondernemers werden onderhouden. Hierdoor kreeg men een uitgebreide collectie bussen in zeer veel verschillende kleuren, hetgeen op zich al een toeristische attractie vormde, naast de rit op zich in zo’n bus.

Helaas behoort dit beeld inmiddels tot het (recente) verleden en wordt het vervoer nu door de overheid geregeld. De bussen zijn uit het straatbeeld verdwenen en grotendeels naar Afrika verkocht. Af en toe kom je er nog een tegen en moet je haast maken om dit nog even gauw vast te leggen.

Een impressie van het dagelijkse leven vind je in onderstaande video. De opnamen zijn grotendeels in de (huidige) hoofdstad Valletta gemaakt.

Pluspunten

  • Speektaal : Engels
  • Goedkoop openbaar vervoer