Over mij

www.metpoenoppensioen.nl

Traditionele bus in Valletta

Waarom het pensioen thema

Pensioen is beroepshalve altijd een thema geweest dat ik bij mijn cliënten onder de aandacht heb gehouden. Als belastingadviseur waren oudedagsvoorzieningen een vast jaarlijks item. Niet alleen de opbouw was belangrijk, maar ook de periode daarna. Verder zocht je ook naar andere landen, waar je van je pensioen ongestoord kon genieten. Om beslagen ten ijs te komen, heb ik daarom diverse landen ook bezocht om me een beeld te vormen hoe de leefwijze er was. Want alleen een advies om te emigreren te geven op basis van de fiscale wetgeving is te kort door de bocht. Een fout die collega’s in de jaren 70 hebben gemaakt door hun landgenoten naar de Zwitsers Bodensee te sturen, terwijl de kinderen en kleinkinderen in Nederland achterbleven. Men had bij het advies geen rekening gehouden met het feit dat Zwitserland niet staat te springen op andere Europeanen en deze als 2e-rangburgers behandelt. Deze situatie is sindsdien ook niet veranderd.

Inmiddels behoor ik zelf tot het leger der gepensioneerden en heb Nederland achter mij gelaten. Mijn keuze is gevallen op Malta, en dit is tot nu toe goed bevallen. De enige onzekere factor is hier het weer in de wintermaanden. Dit heeft zich de afgelopen twintig jaren steeds in een neerwaartse richting bewogen. En temperaturen vlak boven het vriespunt gecombineerd met een koude Noord-Oosten- wind zorgen toch voor een gevoelswaarde die je in Nederland regelmatig tegenkomt. Voorlopig kan ik hier nog vooruit. Pluspunt is daarnaast dat mijn kinderen zich op Malta ook prettig hebben gevoeld. De manier van leven is hier volstrekt anders dan in Nederland.

Over dit thema heb ik  diverse artikelen geschreven en wordt ik nog steeds regelmatig voor advies gevraagd . Het zal dan ook weinig verbazing oproepen dat ik een positief advies over Malta kan geven. Daarnaast zal ik ook over de andere landen waar ik ben geweest een aantal artikelen schrijven.

UA-70760586-1